Educatiegaard

Eind 2020 kregen de stichting Plök en de Stichting Wijngenootschap “Notre Reine” van de gemeente Sittard–Geleen de vraag of zij een plan konden maken om het stuk grond naast de wijngaard een nieuwe bestemming te geven. De eigenaren hadden de grond aan de gemeente te koop aangeboden.

Samen met de Stichting Plök is een plan ontwikkeld waaruit de Hoddelshoaf is ontstaan, namelijk een stukje landschapsontwikkeling met bessen, bramen, robuuste Limburgse hagen, wilde bloemen en een wandelpad met picknicksets.

“Notre Reine” heeft de educatiewijngaard opgezet met een tweeledig doel.

a) De bezoekers kennis laten maken met de verschillende methoden van druiventeelt elders op de wereld.

b) Zelf de mogelijkheid hebben om andere snoeimethoden toe te passen dan we nu doen en kijken hoe deze het in dit klimaat en op deze bodem doen en ook andere druivensoorten testen, ook resistente druiven.
Ook kunnen proeven gedaan worden met nieuwe biologische middelen om de druiven goed gezond te houden om zo binnen een paar jaar volledig over te stappen op biologische druiventeelt.

Deze en nog verschillende andere zijn te zien in onze educatie wijngaard.
In totaal 20 verschillende methoden met evenveel verschillende druivensoorten voornamelijk tafeldruiven.

Oerdruiven

We hebben een 3-tal oerdruiven staan, te weten
* Malvasie;
* Listan Negro en
* Moscatel sweet.

Dit zijn druivensoorten uit Lanzarote die daar nog op dezelfde wijze groeien als 300 jaar geleden,
voordat de druivenluis eind 19e eeuw 75% van de druiven in West-Europa vernietigde.

Testen

We testen momenteel 3 middelen, die de gezondheid en weerstand van de druif moeten verbeteren.

* Trichoderma:
Trichoderma is een schimmelfamilie waarvan 1 lid andere schimmels als het ware opeet. Met name meeldauw, valse meeldauw en boytritis, zijn de drie schimmels die het meeste schade kunnen aanbrengen aan de druiventeelt.

* Oenosan:
Oenosan is vulkanisch oergesteente dat op basis van nanotechnologie zo fijn gemaakt is dat het opgelost in water als bladbemester kan worden opgebracht. Oenosan activeert de weerstand van de plant. Het bekende lavameel is hetzelfde maar dan grover.

* Aphasol:
Aphasol zijn aminozuren die uit kippenveren zijn gehaald. Deze planteigenstoffen worden ook als bladmester aangebracht. Deze eiwitten zorgen voor een verbeterde fotosynthese wat leidt tot een hogere kwaliteit van de druiven en minder gebruik van stikstof.

Aanplant

We hebben op dit moment een 3-tal druivensoorten aangeplant, die we testen in de educatiewijngaard. Bij deze drie soorten hanteren we een andere snoeimethode.

* De Ruhrlander met een enkele lage boog, de Italiaanse methode. De Ruhrlander heeft lossere bessen als de Pinot Gris, zodat hij minder gevoelig is voor schimmels.

* De Johanitter met de cordonsnoei. De Johanitter is qua smaak en rijpheidsvenster gelijk aan de Pinot Gris. Ook is de Johanitter een resistente druif.

* Souvignier Gris met de Lyra. De Souvignier Gris is qua smaak en rijpheidsvenster gelijk aan de Pinot Gris. De Souvignier Gris is ook een resistente druif.

Tijdens de rondleidingen krijgt u nog meer tekst en uitleg over onze doelstelling en wat er gebeurt in onze wijngaard en de educatiewijngaard.

Door Hub.

Door Charles Raemaekers september 2023

Wijngaard Wanenberg is in 2023 uitgebreid met een kleine maar bijzondere wijngaard. Geen gewone klassiek ingerichte wijngaard, maar een vorm van een expositiewijngaard. Deze educatiewijngaard is niet gericht op productie van druiven, maar laat vele vormen van snoei- en ondersteuningsmethoden zien die op bepaalde plekken in de wereld worden aangetroffen. Ca. twintig van de meest opvallende en afwijkende groeiwijzen met hun exclusieve ondersteuningen zijn er te zien. Klimaat, landschap en cultuur, zoals extreme weersomstandigheden, steile hellingen, onvruchtbare bodem enz. heeft de wijnbouwer in sommige gebieden erg creatief gemaakt. De snoeiwijzen in Italië, op de Griekse eilanden Santorini en Paros, in Egypte, China, Zuid-Afrika enz. zijn zo verschillend en apart dat je geen kenner hoeft te zijn om de verschillen te zien. In de z.g. tribunewijngaarden op Lanzarote worden op de kale vlakten van vulkanisch gruis wijngaarden aangelegd, waarbij de druiven met muurtjes van lavabrokken worden beschermd tegen de wind. Ook deze groeiwijze, met zijn habitat van vulkanisch gesteente, wordt in de educatieve wijngaard getoond. Een scala van hybride-druivensoorten zijn geselecteerd en aangeplant, specifiek voor elke snoeiwijze en ondersteuning. Eeuwenoude traditie en nieuwe inzichten in de wijnbouw ontmoeten elkaar in dit stukje wijngaard. Bij menig bezoeker zal bij het zien van deze vormen van wijnbouw vakantieherinneringen worden opgeroepen.