Nieuws

Hier vind u de laatste nieuwigheden over de wijngaard en de wijn

April 2024

Vrieskou in april 2024

Beste adoptiehouder. Deze vrieskou is een serieus probleem. niet enkel voor onze wijngaard maar voor heel Limburg en onze omliggende landen. De eerste uitloop is bevroren en de 2e uitloop zal zeker minder opbrengst leveren. Wij kunnen nu op dit moment alleen afwachten…..

De jonge wijn is reeds in december 2023 geproefd. Het eerste resultaat is redelijk goed en smaakt reeds naar meer !

In tussen zijn er nog meer glaasjes getest om tot het juiste resultaat te komen. 19 April gaan wij afvullen. In mei hopen wij de wijn weer te kunnen verdelen onder de adoptiehouders. Hou s.v.p. uw mail in de gaten !!

Druivenoogst 2023

 

Beste adoptieouders

We kunnen de oogst 2023 gaan binnenhalen, de weergoden zijn ons de komende week gunstig gezind.

Ondanks dat we dit jaar niet zo’n mooie zomer hebben gehad als verleden jaar, zijn we niet ontevreden over de opbrengst.

Wij nodigen u uit om zaterdag 30 september te komen oogsten.

We starten om 09.00 uur.

We hopen op een opkomst zoals we de laatste jaren hebben gehad.

Doe a.u.b uw snoeischaar vooraf even ontsmetten in een sopje.

Laat even weten of en moet hoeveel mensen je komt, zodat we ook voldoende koffie en vla hebben.

Namens team wanenberg.

Wijnkeuring Wanenberger Pinot Gris 2020.

Sinds 1971 is volgens de Duitse wijnwet een wijnkeuring verplicht om het predikaat kwaliteitswijn op het etiket te kunnen voeren. Chemische analyses en wijnproeven vormen de onderdelen van de “Prüfung”. 

Het is evident dat van een slechte oogst geen goede wijn gemaakt kan worden. Het is dan duidelijk dat het eerste vereiste is dat er druiven van goede kwaliteit afgeleverd wordt om te vinificeren. Als dan ook de wijnboer aan de Moezel, die voor Notre Reine de wijn maakt, regelmatig onderscheidingen krijgt voor zijn wijnen, zijn alle ingredienten aanwezig om een glaasje Wanenberger Pinot Gris van kwaliteit op tafel te zetten. Notre Reine lift automatisch mee op de kennis en kunde van deze Winzer. Een uitdaging om de Wanenberger Pinot Gris een officiële wijnkeuring te laten ondergaan bij het Deutsche Weinbauamt.

Voordat de wijn in de “Prüfungskommision “ komt wordt de wijn eerst in het laboratorium chemisch onderzocht. Bij geen afwijkingen wordt de wijn in meerdere organoleptische testcommissies “blind” aangeboden en geproefd. Deze route heeft de Wanenberger Pinot Gris 2020 doorlopen. In vier testcommissies, bestaande uit minstens vier personen per commissie, is de Wanenberger Pinot Gris naar het 5 punten beoordelingssysteem van het Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft getest. De gemiddelde waardering van de commissies was boven de 3 met een hoogste waardering van 4,17.  Als deze wijn een Moezelwijn was geweest had de wijn een AP. Nr. gekregen met het predikaat QBA-kwaliteitswein  (QBA: “Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete”), op een na de hoogste kwaliteitsnorm. Een resutaat waar men trots op kan zijn.