Geschiedenis

Stichting wijngenootschap “Notre Reine” Munstergeleen

In een gebied waar de natuur vrij spel heeft, het verkeer op afstand wordt gehouden en waar  een oase van rust heerst, kuieren wandelaars op hun gemak rond tussen de druivenranken van de Wanenberg. Maak op een mooie zomerdag een foto en je hebt een prachtige prent voor een vakantiefolder. Slechts op korte afstand van het buurtschap Windraak ligt aan de rand van de Wanenberg een heuse wijngaard, een parel in de regio. Alle ingrediënten waren aanwezig om op professionele wijze een wijngaard aan te leggen. Vijfhonderd Pinot Gris wijnstokken werden in 1998 aangeplant op een perceel van ca 2500 m2. De leden van de stichting werden gecoacht door een professionele wijnboer aan de Moezel, waar de wijn nu nog steeds wordt gemaakt.

Logo Notre ReineDe basis voor een wijngaard in Munstergeleen is in 1997 gelegd door enkele vrijwilligers die zich daarna hebben verenigd in een Stichting Wijngenootschap “Notre Reine” Munstergeleen. De stichting is een non-profit instelling en kan min of meer een ideologische wijngaard genoemd worden. Het moet gezien worden als een hobby waarbij het financiële zeker niet verwaarloosd kan worden. De wijngaard wordt financieel ondersteund door het adopteren van wijnstokken, waardoor de wijn met voorrang en tegen kostprijs gekocht kan worden. Daarom wordt de wijn door Notre Reine niet verkocht in een winkel. Nu na 25 jaren mag het resultaat er wezen. In 2022 werd de wijngaard uitgebreid met een educatieve wijngaard met nog eens 150 wijnstokken Pinot Gris en een aantal verschillende hybride druivensoorten. Deze worden gesnoeid op bijzondere wijzen zoals men die aantreft in andere delen van Europa (Italië, Canarische eilanden, Frankrijk enz.) en de wereld (Afghanistan, Zuid-Afrika, Egypte, USA enz.).

De wijnpers

De wijnpers die vele jaren op de Windraak heeft gestaan is een wijnpers met een geschiedenis.  Het is niet alleen een illustratie hoe vroeger de druiven werden geperst, het is ook een symbool van verbinding en herinneringen.

Ter gelegenheid van de officiële opening voor het publiek van de wijngaard Wanenberg op 13 mei 2001 werd het Stichtingsbestuur verrast met een geschenk uit Osann-Monzel. Door Matthias Stoffel, de burgemeester van die gemeente werd een autentieke wijnpers  uit 1895  geschonken aan de stichting. Na een opknapbeurt en plaatsing op de hoek van de Windraak werd op 24 juli 2004, tijdens een “hoffest” van “Notre Reine” deze wijnpers officieel onthuld door de burgemeester van Sittard, de heer W. Dijkstra en burgemeester Mathias Stoffel van Osann-Monzel. De wijnpers staat symbool voor de vele  memorable momenten en een herinnering aan de inmiddels overleden burgemeester van Osann-Monzel, Matthias Stoffel.  

 Deze originele “Spindelkelter” van meer dan 100 jaar oud (ca. 1895- 1900), zijn ook nog te zien in verschillende musea aan de moezel, waaronder het Wijnmuseum in Bernkastel-Kues. 

Deze wijnpers is vervaardigd door de firma A. Duchscher & Cie, Eisenhüte Wecker in het Groothertogdom Luxemburg, in die tijd een gerenommeerd en bekende firma die wijnpersen maakte. De stempel op de spindelkop getuigt van de authenticiteit van deze pers.

Vele jaren heeft de wijnpers op de hoek bij de Windraak gestaan. Nadat de pers tijdelijk verwijderd moest worden wegens gemeentelijke werkzaamheden, werd besloten de pers een plekje in de educatieve wijngaard te geven. De laatste jaren was de pers regelmatig in gebruik als afvalbak en vaak volgeladen met plastic zakken, hetgeen toch vele mensen stoorde.  Na een opknapbeurt is deze overgebracht naar de wijngaard Wanenberg en heeft  een definitieve beschermde plek gekregen.