Rondleidingen

Wenst u een rondleiding, bezichtiging of foto locatie voor uw trouw? Neem svp contact op met onze beheerder via de contact pagina. Op vrijdag ochtend is onze werkploeg meestal aanwezig.

Bienvenue au vignoble Wanenberg.


De belangstelling voor de wijngaard reikt tot over de landsgrenzen waarbij de taal geen obstakel hoeft te zijn. Ook “les Francophones” willen graag kennis maken met de Zuid-Limburgse wijnbouw en na deze rondleiding met proeverij weten ze zeker ook de waarde van de wijngaard Wanenberg te waarderen.

Op de vraag of er een rondleiding met wijnproeverij gegeven kon worden, verzorgd door Notre Reine, werd volmondig ja gezegd. Hoewel dit niet de eerste keer was dat er een rondleiding in de wijngaard werd gegeven, was hier toch iets bijzonders aan de hand. Nadat de bevestiging terug gekoppeld was, werd de vraag gesteld om dit in het frans te doen. Ook op deze vraag werd ja geantwoord, omdat dit wel een uitdaging was.


De presentatie vergde enige voorbereiding, vooral dat er wijnbouwtermen gebruikt zouden worden die niet alledaags waren en niet geschaard konden worden onder het hoofdstuk “Français des vacances ”. Het bestellen op een frans terras van twee biertjes “deux bières, s’il vous plait“ en “merci” is natuurlijk toch gemakkelijker dan een verhaal in het frans vertellen
met niet alledaagse termen.

14 juni was het zo ver. Een groep van 12 personen onder begeleiding van de voorzitter van Notre Reine, meldden zich om 18.00 uur aan de ingang van de wijngaard. Nadat de groep welkom was geheten en de presentator zich had voorgesteld werd een kleine introductie gegeven over wat
de bedoeling was. Alles uiteraard op zijn frans. Tijdens de introductie vond er echter een onthulling plaats. De eerste vraag die gesteld werd was niet op zijn Frans maar in de Limburgse taal. Op de vraag of iedereen Limburgs sprak of verstond werd volmondig ja geantwoord. Het
waren geen “Francophonen” maar “Francophielen”.

Zij kwamen niet alleen uit Limburg maar ook uit België en volgde een opleiding in de Franse taal. De omschakeling naar het Limburgs als voertaal was “inévitable” oftewel: niet te vermijden. De rondleiding door de wijngaard werd voort gezet in het Limburgs, hetgeen voor de presentator toch net iets gemakkelijker was.


De rondleiding begon met een kleine klim via het aangelegd “Hoddelshaofpaadje” naar de Hoddelshaof. Via het pad met uitzicht op de wijngaard en langs de nieuw aangeplante bessenstruiken, lavendel en de Weinbergpfirsichen werd de wijngaard bereikt. Hoewel de presentatie verder ging in het Limburgs, was de voorbereiding in het frans echter niet voor niets. Regelmatig werd door de Franse docente aan de “leerlingen” naar een vertaling of Franse term gevraagd om te toetsen of ook zij zich hadden voorbereid. In hun voorgaande Franse lessen waren dan ook
wijnbouwtermen onder de aandacht gebracht en geoefend. Dat deze oefeningen niet toereikend waren bleek wel bij het presenteren van de Lyra-snoei, de Triererslamka-erziehung en de Afghaanse tunnelpergola. De bijbehorende begrippen over deze bijzondere snoeiwijzen werden dan ook door de docente ter plaatse in het frans vertaald. De rondleiding had dus ook een taalkundig educatief karakter. Na bezichtiging van de Pinot wijngaard en educatieve wijngaard was het tijd om wijn te proeven.
Op het nieuw ingerichte plateau voor de hut stonden de hapjes en de wijn klaar. Buiten de Wanenberger Pinot Gris werden nog enkele andere wijnen geproefd en beoordeeld. Gelukkig werd de Wanenberger Pinot Gris door de hele groep als de lekkerste geclassificeerd. Tot zonsondergang werd nog gezellig gegeten, gedronken en nagebabbeld in het Limburgs, Nederlands en Frans en niet alleen over wijn en wijnbouw.

een foto moment….

Bron vermelding:  Michel Otten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *