Wie zijn wij?

Wijngaard Wanenberg

 

 

Wijngaard

In 1997 is gestart met de aanleg van wijngoed Wanenberg aan de Hoddelsley te Munstergeleen. In 1998 zijn de eerste van de inmiddels 500 wijnranken Pinot Gris aangeplant. 40 Ruhrlander (Pinot Gris), 40 Johanitter, en 40 suvignier gris  zijn een onderdeel van de educatieve wijngaard die in 2022 is ingericht waarin op ruim 20 bijzondere manieren hybridedruiven en eetdruiven worden gekweekt en gesnoeid.

Terroir

Voor de Pinot Gris heeft de wijngaard haast een ideaal terroir. Op een hoogte van ca. 100 m boven NAP groeit de druif op een bodem die bestaat uit een mix van klei, kiezel, löss, zand en stuifmergel.

 

Landschap en klimaat

Het heuvelland Zuid-Limburg is eigenlijk een opgestuwd dallandschap en ontstaan door erosie. Door de hellingen kent het regioklimaat vele microklimaten. Het gunstige microklimaat van wijngaard Wanenberg is door de manier van inrichten nog verder verbeterd.

Druivenrassen

Voor de wijnproductie wordt uitsluitend de Pinot Gris druif gebruikt.

In de aangrenzende educatieve wijngaard worden hybride druivenrassen als eetdruiven op bijzondere manieren gekweekt. De unieke snoeimethoden laten zien hoe op enkele plekken in Europa en elders in de wereld wijnbouw plaats vindt.

 

Wijngenootschap Notre Reine is een initiatief van een aantal enthousiaste vrijwilligers, gestart in 1997.

Munstergeleen kent een traditie van het jaarlijks uitroepen van de wijnkoningin. Dit gaat gepaard met een feest. In het verleden met een grote tent op de markt.
Dit alles wordt georganiseerd door fanfare Juliana.

Tijdens dit feest in 1997 is het idee geopperd om zelf wijn te gaan maken.
Hiervoor waren druiven en dus ook een wijngaard nodig. Na flink zoeken werd een geschikte locatie gevonden op de Wanenberg in het buitengebied van Munstergeleen. Het betrof een weiland van de familie Vrancken.
Op basis van de resultaten van een bodemonderzoek en de gunstige ligging werd gekozen voor de druivensoort Pinot Gris Tokay
Deze soort kan een witte wijn van goede kwaliteit opleveren. Dit vergde wel de nodige inspanning en kennis van zaken.
Daarom werd de hulp ingeroepen van een Winzer (wijnboer) uit het Duitse Osann- Monzel, die de vrijwilligers met raad en daad heeft bijgestaan.
Dat Notre Reine een wijn van goede kwaliteit voortbrengt blijkt uit het feit dat de wijn regelmatig een goede beoordeling heeft gekregen van het Duitse Prüfungsamt in Koblenz (BRD). Dit is een instituut dat in Duitsland de wijnkeuringen uitvoert. Daarom worden de druiven nog steeds elk jaar, direct nadat ze zijn geoogst, naar Osann- Monzel gebracht waar een bevriende wijnboer zorgt voor het persen en vinificeren.

Adoptie:
Hoewel alle onderhouds- en andere werkzaamheden door een stel enthousiaste vrijwilligers wordt uitgevoerd zijn er aan het beheren en onderhouden van de wijngaard kosten verbonden.

Daarnaast kost ook het maken van de wijn geld. Om in deze onkosten te voorzien kunnen de inwoners van Munstergeleen, hun familie, vrienden, collega’s en anderen die Stichting Notre Reine een warm hart toedragen en willen ondersteunen, één of meerdere wijnranken adopteren.

De adoptieperiode is 5 jaar.

De adoptanten kunnen dan jaarlijks 2 of meerdere flessen wijn (afhankelijke van de opbrengst) tegen kostprijs kopen.
Elk jaar rond oktober worden de adoptiehouders uitgenodigd om te komen helpen met het oogsten.  Dat is elke keer weer een leuke en gezellige activiteit die wordt afgesloten met koffie en vlaai. Wijnliefhebbers die graag een uniek product van eigen bodem en van goede kwaliteit willen bemachtigen kunnen nog deelnemen aan dit initiatief.
Prettige bijkomstigheid hiervan is dat u de Stichting Notre Reine steunt in het instant houden van een fraaie Munstergeleense traditie.

Heeft u interesse stuur een mail naar: info@notrereine.nl    u ontvangt de nodige informatie hoe e.a. in zijn werk gaat.